fallback

Американската компания SpaceX може да изстреля отново прототипа на космическия си кораб Starship след месец или два, написа в Twitter основателят на компанията Илон Мъск. Българинът Орлин Велев - младши е инженер в компанията, е част и от екипа, разработващ най-мощната ракета, съобщи Bulgaria On AIR.

Орлин отива в Съединените американски щати още когато е бебе.

Eдно от световните събития, които приковаха вниманието ни през последните дни беше изстрелването на ракетата Starship. От втория път опит тя излетя, но 4 минути по-късно се взриви в небето над Бока Чика, Тексас.
Oще по темата


В компанията SpaceX, която разработва най-мощната ракета в историята има и българин. Това е Орлин Велев - младши, който е едва 27-годишен, но от 6 години е част на екипа на Илон Мъск.

В Zoom се срещнахме с баща му - Орлин Велев-старши – професор от университета в Южна Каролина.

"Вечерта преди първия полет, той ми сподели, че е купил шампанско за неговия тим. Критерият за успех е излети ракетата", разказа Велев-старши.

Starship летя цели четири минути. "В SpaceX всичко се прави много динамично, изпитва се и се продължава, за да се постигне бърз успех", сподели още бащата на Орлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 1 година

"Не виждам нещо да се е променило, камо ли пък света." - Да, само дето имаме ракети, които се изтрелват, излитат совобождават товара си, връщат се и кацат обратно ...

44

Анонимен

преди 1 година

До Британски учЕн - Да и виж къде сме днес, след малко не-толкова-успешният експеримент на братята Райт.

43

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 43 - Лиспват му 30 кила мускулана маса, ръкав с татуси, странна прическа и сеслки дрехи купени от Пепко ...

fallback