Жители на бургаския град Българово блокираха кръстовище, което води към магистрала "Тракия". Това е трети пореден протест в рамките на една година. Те настояват за спешно решаване на инфраструктурни проблеми, останали нерешени повече от 20 години.

"Сложих си цървулите, защото по тези улици няма как да ходим с други обувки. Сложиха ни маркировка, дупките ги запълниха, улици нямаме, маркировка имаме", коментира Мария Коева.

Кръстовище, което води към магистрала "Тракия", остана блокирано от протестиращите близо час. Макар и само на 20 км. от Бургас местните казват, че са забравени от общинската администрация.

"Едно от исканията ни  е пълна реконструкция на улиците, понеже в продължение на 30 години в Българово са правени само кърпежи", каза Неделчо Милчев пред Bulgaria ON AIR.

Тодорка е майка на две деца. Тя е инициатор за създаване местното на Сдружение "Бъди буден", което иска по-добър живот за младите семейства в Българово.

"За детски площадки всичко е под всякаква критика. Когато моето дете беше по-малко се налагаше да го водя по други населени места , за да не пада тук в калта или да се пребива по едни счупени уреди", коментира Тодорка Стоянова.

"Където има канализация няма асфалтирани улици, където няма асфалт има канализация. Всичко  е един голям парадокс", каза Васил Станев.

Кметът на Българово заяви, че липсва целево финансиране от бюджета на община Бургас за инфраструктурните обекти и настоява за нова политика за малките населени места.

"Паралелен бюджет, който да е само за малките населени места  около големите градове. Най-вероятно не знаете, но ние не може да участваме в нито една програма за селските райони", обясни кметът Йордан Йорданов.

От общината в Бургас заявиха, че до месец ще има готов проект за обходния път, който води към магистрала Тракия, но дотогава ще се извършват само кърпежи.

"Говорим за много голямо финансиране, което  е очевадно, че няма как от общински бюджет, дори и той да бъде приет. Знаете в момента нямаме бюджет на общината поради липса на правителство", заяви директорът на Дирекция „Строителство” в Община Бургас - Димитър Бакалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase