Снимка БГНЕС

Във всички малки населени места в страната ще бъдат изградени амбулаторни центрове с лекар и медицинска сестра.  Те ще бъдат направени съгласно Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев в добричкото село Полковник Свещарово, където медици от областната болница прегледаха първите пациенти.

Първа стъпка към създаването на тези структури е пилотният проект "Лекари в малки населени места", който тръгна вчера от Добричка област.

"От следващата седмица лекари от различни специалности ще започнат прегледи в малки населени места в област Монтана, а по-късно и в Бургаска област", обясни д-р Меджидиев. Министърът се надява бъдещото редовно правителство да продължи и надгради инициативата.

"Проектът е на Министерството на здравеопазването и община Добрич, подкрепена от президента Румен Радев, и целта е да се разработи в цялата страна“, допълни Меджидиев. Той беше впечатлен от отдадеността на лекарите, които преглеждат по селата. Министърът разговаря с пациентите, които дадоха препоръки как да се подобри оповестяването на прегледите. „Целта е да затворим триъгълника здравно министерство – община – болница, и да направим тези прегледи системни", добави той.

"Още през април в общините Добричка, Крушари и Шабла ще бъдат разкрити девет пункта, в които ще преглеждат специалисти по вътрешни болести, онкология, хирургия и др", съобщи директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков. По думите му пациентите ще бъдат изследвани, насочвани за проследяване или настанявани в здравни заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase