Снимка: БГНЕС
fallback

Купувачите придобиват все повече влияние в самата сделка. Цените на немалко имоти са предоговаряни с между 5 и 10%. Големият риск е, ако лихвите започнат да се повишават много за стари клиенти на банката и съществуващите клиенти вече изпитват много големи затруднения при изплащането на своя кредит и решат да продават. Така предлагането на пазара вече ще тласне цените надолу.

Oще по темата
Такова нещо все още не се случва. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на компания за кредитни консултации Борис Димитров.

Той коментира понижението на броя на сделките на имотния пазар през последните месеци.

"Отчетливо виждаме, че купувачите са по-взискателни по отношение на имотите, които искат да закупят", посочи Димитров, като отбеляза, че няма достатъчно предлагане на завършени имоти, които да са двустайни, тристайни и по-големи.

"Стига се до забавяне на реализирането на сделки, защото процентът на хората, които се обръщат към ново строителство, е все по-голям. В момента наближава 40-50% - това са сделки, които не са реализирани, статистиката не ги е отчела все още, защото няма как да ги хване, но ги има", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Който иска да купи

преди 1 година

жилище и да не хвърля залуду пари за наем, работи здраво, пести и инвестира. Когото го мързи, седи по цял ден пред компа и следи къде ще се появят публикации относно имотния пазар, за да обясни в коментар колко неразумно е според него да имаш собствен дом, колко лошо било да живееш там, където има възможности за развитие и за добри заплати и че цените на имотите щели да се сринат, макар че засега са най-ниските в ЕС. Но не знае как се мери потенциалът на един район и как се правят прогнози.

19

Алекс

преди 1 година

Опа,какво стана? Появи се статия,която отразява реалното състояние на пазара на имоти.В момента купувачът е господар.Цените падат.Брокерчетата реват,но това е положението.

18

Анонимен

преди 1 година

Няма ли го Тошето от Кредит център аз само на него вярвам.

fallback