Снимка: Bulgaria ON AIR

Голям брой румънци посрещнаха Великден в България, като предимно избираха Велико Търново и Арбанаси, а една част от българите пък избраха да изкарат празника в Гърция.

"Имаше много интензивни пътувания, както на чужденци към България, така и на българи в чужбина. Румънците бяха основен пазар за Черноморието и района на Велико Търново", каза Константин Занков от Института за оценки и анализи в туризма в ефира на "България сутрин".

По негови думи великденската почивка и трапеза бяха по-скъпи тази година, сравнени с миналата. "Навсякъде всичко поскъпва - горива, хранителни продукти, електроенергия, това няма как да не се отрази на туризма. Обикновено при различните хотели, има различни поскъпвания. Виждаме средно около 20% поскъпване спрямо миналата година, като тогава имаше роля пандемията, където търсенето бе по-слабо", коментира още Занков.

Той обясни, че за едно четиричленно семейството пътуването на човек може да излезе около 400-430 лв., като нещата са много субективни. Категоричен беше, че къщите за гости са най-изгоден вариант.

"По-добре планираме бюджета си, когато говорим за България резервационният прозорец е много малък. От рано се резервират къщите за гости, семейните хотели, при другите има места 2 седмици преди пътуването", обясни Занков пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че Гърция е била основен маршрут за пътуване за българите. Голяма част от балнео и спа курортите у нас също е била запълнена, следвана от планински хотели и най-накрая Черноморието.

Запитан как можем да направим София по-атрактивна за празниците, Занков отговори, че може да се направи фестивал с хубава програма, както и кампании към съседни пазари. "Гърция е интересен пазар, всички тези европейски държави, които имат удобни връзки с България могат да бъдат таргетирани", уточни той.

"Очакваме хубаво лято, повечето хора го свързват с морските хотели и дестинации. За юли и август всичко е препълнено, но за май-юни нямаме резервации. По-скъпо ще бъде, не само в България, но и в чужбина. Около 15-20% ще бъдат по-скъпи ваканциите", каза Занков, като добави, че туристът се връща към ранните записвания.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase