Снимка: БГНЕС

Водата в десет населени места в област Монтана е негодна за пиене, съобщава Нова телевизия.

В селата Кобиляк, Громшин и Бели брег в община Бойчиновци във водата има висока концентрация на арсен. Там тя се доставя с водоноски.

При изследвания през март е установено, че водата в селата Златия, Разград, Игнатово и Ботево в община Вълчедръм пък е с високо съдържание на манган, което също не позволява пиенето ѝ. С манган над нормата е и водата в селата Долно Линево и Станево в община Лом. В село Бъзовец в община Вълчедръм пък са открити нитрати над нормата.

Още по темата
Лора Филипова от Регионалната здравна инспекция посочи, че за село Кобиляк стойността на арсена е 12 микрограма на литър при допустими 10. За село Бъзовец нитратите пък били 119 милиграма на литър при норма 50 микрограма - почти двойно над допустимото. За село Долно Линево резултатът е 53 микрограма на литър при норма 50. За селата от община Вълчедръм - Разград, Златия, Ботево, Игнатото и Станево резултатите показват средно около 85 микрограма на литър.

Тя обясни, че чешмяната вода при тези показатели може да причини интоксикация на организма или неврологични заболявания. По нейни думи регистрираните чревните инфекции нямат връзка с качеството на питейната вода.

"На всяко тримесечие събираме данни за водата. Водоснабдителните организации носят отговорност за осигуряване на безопасна и чиста питейна вода", подчерта Филипова.

В община Бойчиновци съобщиха, че е открит нов водоизточник, но се чака узаконяване и пускане на водата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase