"Това е една наредба за установяване на визуална хигиена на града ни. Мярка, която от началото на мандата приехме. От 2019 година до този момент са почистени повече от 7000 хиляди кв.м неправомерно изрисувани сгради на ключови обществени места. Това са пари на общината.

Още по темата
Тази наредба има за цел да регламентира този процес, тя е съпътствана със серия наредби, които са първо за регламентиране на градска среда, след това за регламентиране на места за изявяване на свободни графити, както и правилата за неправомерно изрисуване на фасади", каза председателят на Комисията по архитектура и благоустройство арх. Ивайло Петков вBulgaria ON AIR.

По негови думи целта е да може да се проведе една европейска директива "Замърсителят плаща", тоест да има глоба за неправомерни действия.

"От вчера последната комисия реши да вдигне минималния праг на глобата, която е 300 лв., а максималната е 2000 лв.", допълни арх. Петков.

По негови думи в първа и втора зона на София, където се намира историческият център, проверките ще бъдат всеки месец, а в останалите зони - на три месеца. "Това е минималният брой, тепърва ще установяваме местата, на които се появяват най-често графити, дали ще можем да заловим извършителите. Тепърва ще отчитаме резултатите от тази наредба", каза арх. Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase