Българите, които не успяват да плащат сметките си за вода, ще могат да се възползват от помощ от държавата. Това предвижда нов закон. Оказва се обаче, че повечето хора не знаят за тази възможност. Според омбудсмана Диана Ковачева институциите умишлено не оповестяват, че потребителите имат право на водни помощи, съобщи Bulgaria ON AIR.

Роза и съпругът ѝ Александър са пенсионери, живеят с малко над 400 лева на месец.

Още по темата
Едва успяват да си осигурят храна, трудно остават за сметки.

За първа година получават енергийни помощи от държавата, а наскоро научили, че имат право и на месечна помощ за 2,9 куб. метра вода.

"Всеки беден човек може да се възползва от тази придобивка, има право на 2,9 кубика помощ за вода. Бих подала за всичко документи, всяка помощ за бедния човек, е глътка спасение", каза омбудсманът Диана Ковачева.

През миналата година цената на водата бе увеличена средно с 40% и е близо 5 лева за куб.м. Според омбудсмана, институциите не информират, че хората имат право на водни помощи. "Когато аз се обръщам към КЕВР и в обществени обсъждания и в препоръки казвам - хората се затрудняват да плащат такава цена на водата, отвръщат не се притеснявайте, има водни помощи", обясни още Ковачева.

Коментари Напиши коментар

24

Другаря

преди 2 месеца

В ромските махали си е безплатна водата изцяло без ограничения дали омбудсмана знае

23

Българин:

преди 2 месеца

Аз пък не знаех,че има държава!

22

Говедо Мраз

преди 2 месеца

Не искам държавата да ми ВЗЕМА ДАНЪЦИ за съборената ми бащина къща от избирателите на Борисов!! Това ще ми е достатъчно