Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Малинопроизводители ще блокират със земеделска техника кръговото движение по главен път Е79 на пътя Търговище – Русе.

"Този протест е от всички ползватели - плодове, зеленчуци, зърнопроизводители, производители на ориз и други поливни култури. Нашата основна борба е срещу монопола на "Напоителни системи". Те са единствен доставчик на вода в този район и цената, която беше обявена за сезон 2023 г., е шокираща. Ние сме първите ползватели на вота, защото ягодите са първите нуждаещи се от поливане още през април", заяви председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков в ефира "България сутрин".
Oще по темата


Цената на водата спрямо миналата година е с над 300% по-скъпа за сезона, а сумарната цена през годините е още по-шокиращо висока, обяви Петков.

"Алармирахме Министерството на земеделието още на 1 март. Наясно сме, че проблемът не може да се реши за два дни, но на 9 март бяхме на среща в "Напоителни системи", заедно с ръководството, които обещаха, че в рамките на една седмица или 10 дни ще бъдат разрешени проблемите. Ние тогава спряхме нашия протест, който беше планиран за 10 март. Досега нямаме писмено разрешение за проблема", обясни събеседникът.

Пред Bulgaria ON AIR Петков заяви, че не искат безплатна вода, а да се възстанови цената на водата, както е била през сезон 2022 г. и в рамките на 3 месеца да приключи разработването на стратегия и политика за водата, подобно на съседни държави като Румъния и Гърция.

"В Румъния водата е безплатна. Искаме стратегия, държавна политика", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 година

Не може да стане искането , защото НЯМА ДАЛАВЕРА ЗА ПОЛИТИЦИТЕ , разбрахте ли мЪ!

3

Анонимен

преди 1 година

И аз искам да ми е безплатно като дойда да пазаря.

2

mery

преди 1 година

При липсваща адекватна политика в земеделието ще продължаваме да ядем гръцки плодове и зеленчуци. Пътуващите в Гърция са забелязали, че там всичко се напоява и масивите им се поддържат като по учебник. Явно държавата е създала условия за земеделците.

fallback