Снимка: БГНЕС
fallback

Първите щъркели долетяха в известното морско село Варвара край Царево, съобщава БТА.

Орнитологът Радослав Петров от Природозащитен център “Пода“ край Бургас коментира, че първите ята са започнали да прелитат над страната ни преди седмица.

"Само край Бургас в момента има между 150 и 200 екземпляра. Пътят на тези птици е дълъг. 90 на сто от популацията на европейския щъркел се движи по миграционния път “Виа Понтика“, който преминава през страната ни. Оттук някои от птиците продължават към Полша, Украйна, Беларус и други държави. Останалите 10 процента от щъркелите прелитат над другия коридор над Гибралтар“, каза Петров.  

Село Варвара е популярно с голямата си популация от щъркели, разположени на главната улица на селото, откъдето минава пътя между Царево и Ахтопол. През 2020 година еколози от дирекцията на Природен парк "Странджа" съобщиха за открити гнезда на черни щъркели именно край село Варвара. За разлика от белия си родственик, този вид гнезди в отдалечени от населените места райони, което го прави труден за наблюдение и изследване. Черният щъркел е защитен вид у нас и в Европа, включен е в Закона за биологичното разнообразие, в Директива 2009/147/ЕО за опазване на дивите птици и Червената книга на България, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Един Българин

преди 1 година

До Сандански По-смешното е че и в София има :)

8

един от СТранджа

преди 1 година

повече от десет дни откакто са тука щъркелите

7

Барем с тях долети и

преди 1 година

малко разум за Кирчо *** и онова ококореното! Да се вразумят и да пренасочат външната полутика на страната към печелившите държави на глобално ниво.

fallback