Снимка: БГНЕС

Над 6,4 млрд. лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 17 март 2023 година, което е със 752 млн. лв. или близо 13% повече спрямо същия период на миналата година.

Още по темата
До средата на март приходите за централния бюджет надвишават 3,7 млрд. лв., което е увеличение с 9,8%, в сравнение с първите два месеца и половина на предходната година, информират от НАП.

Събраният от НАП данък върху доходите на физически лица е близо 742 млн. лв.,  корпоративен данък – 57,2 млн. лв. и близо 2,6 млрд. лв. ДДС.  Въпреки намалената ставка на данък добавена стойност за някои стоки и услуги от 20% на 9%, постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст с 9%, което се равнява на 211 млн. лв. повече в сравнение със същия период на предходната година.

Приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2,7 млрд. лв., което е с над 425 млн. лв. или 18,5% повече спрямо първите два месеца и половина на миналата година.

От НАП напомнят, че през 2022 г. приходите в бюджета са близо 31,5 милиарда лева, което е с 3 милиарда повече, в сравнение с 2021 година.

"Ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че НАП работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка. Приходната агенция прилага законодателството еднакво спрямо всеки данъкоплатец, като се използват всички нормативни механизми за събиране на задълженията. Националната агенция за приходите е държавна институция, в която близо 8000 служители в цялата страна изпълняват задълженията си професионално и законосъобразно, и е недопустимо да бъде въвличана в политически спекулации и използвана в предизборни кампании", заяви изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

Коментари Напиши коментар

28

Истината

преди 2 месеца

Ръстът в минималната заплата и постъпилите инвестиции от външни субекти не е подобряване в работата. МФ се будалка с хората.

27

Анонимен

преди 2 месеца

При тези проценти на приходи в НАП, сравнени с процента на инфлацията излиза, че НАП силно е понижила събираемостта в сравнение с началото на 2022 година.

26

Анонимен

преди 2 месеца

Ами като се вдигат цените, а данъците са процент от цената е очевидно, че ще се вдигат.