Липсата на мостове се оказва сериозен проблем в пострадалото от наводненията миналата година карловско село Слатина. Възрастните хора там са със затруднен достъп до магазина за хранителни стоки, до здравната служба, аптеката, пощата и кметството.

Трудноподвижната Мария Станева трябва да измине над 2 километра, за да си купи хляб и да си вземе пенсията. Тя и другите възрастни хора ходят с часове през единствения мост, който разделя село Слатина на две.

"Много е лошо. Не можем нито пенсията да си вземем, нито да напазаруваме!", възмущава се баба Мария.

Допреди наводнението в Слатина е имало 4 малки пешеходни моста, построени от местните хора, които обаче според местната управа са били незаконни.

"След ремонта на подбалканската линия има релси и траверси на гарата в Христо Даново, които са бракувани. Но трябва да има разрешение от Министерството на транспорта", уточни жителката селото Йорданка Семкова, според  която хората са готови да възстановят мостовете, но имат нужда от съдействие.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов е категорочен, че разрушените мостчета са били незаконни.

"Да ги кажем – нерегламентирани мостове, но хората ги ползваха. Защото за тях  е по-удобно. В проекта за ново речно корито сме предвидили два моста", уточни той.

Проблемно е речното корито, в което все още има огромни канари, довлечени от водите при наводнението, а улиците от двете страни са в окаяно състояние.

"Има осигурени средства. Започваме през месец април смяна на водопровода от двете страни. След което от двете страни – изцяло нова настилка, улица с тротоари. До 5-10 април ще имам готови технически  проекти за нови речни корита", каза още Кабаиванов.

Огромна болка за хората от Слатина е разрушеният мост, който свързва селото със съседното Розино. Там е и най-близката аптека.

"От другата страна на реката жителите на село Слатина имат хиляди декари земя, която обработват. След два месеца започва розоберът. Ще минават през Столетово, Кърнаре, Розино, за да ходят до нивите си. Това са отиване и връщане 40-50 километра! И плюс това в Розино има аптеки", обяснява Йорданка Семкова от Слатина.

"Мостът между Слатина и Розино е обявен за проектиране. Има фирма, която е спечелила конкурса за проектиране. Като ни предостави проекта, аз  ще го внеса в междуведомствената комисия за финансиране", обеща кметът на община Карлово.

Емил Кабаиванов прикани хората да бъдат търпеливи. За пълното възстановяване на инфраструктурата ще са необходими поне 18 месеца.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.

 

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 6 месеца

Кое не е истина в: "Ако гласуват за "достойни" пенсии с помощта на ЕС, малко им е! 20 км. трябва да минават!" бе про'с'таци неграмотни, че го мин'вате?! Даже Тиквата ви каза, че про'с'таци као вас заслужават единствено мачкане.

37

Анонимен

преди 6 месеца

Господ си знае работата ! Настъпва Ерата на Водолея ! Страхът, Тиранията и Хаосът ще бъдат победени ! ЛЮБОВ и СЪЗИДАНИЕ ще управляват !

36

Българ

преди 6 месеца

Тез дъртаци ко чакат е, вместо да запалят кметства и тоз кавал с бялата риза да го хвърлят в тия окопи да стои вързан там! Стоят и са оплакват по телевизиите, мършав търпелив народец!