Контролът на държавата за овладяване на високите цени на храните у нас е закъснял. Това коментираха бившият председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. Според тях административната регулация няма да помогне. Един от начините за противодействие на високите цени е потребителят да купува директно от производителите. Икономическият министър Никола Стоянов обяви пред Дарик, че служебното правителство не обсъжда таван на цените на храните, но планира административни мерки, защото на пазара имало изкривявания.

Още по темата

Експертите са категорични – правителството няма да се справи с овладяването на високите цени на храните. Икономистите са скептични и относно появилото се предложение за въвеждане на таван на цените.

"Таван на цените си е жив комунизъм от 80-те години. Унгария въведе таван на няколко ключови стоки и постигна следното – дефицит на тези стоки и най-високата инфлация в ЕС", коментира икономистът Николай Василев.

Според Огнян Боюклиев в българското законодателство никъде не се споменава думата спекула. Той определи термина като "политическа дъвка".

 Оказва се, че служебния кабинет също не обсъжда тази мярка.

"Не подкрепям такива административни и принудителни мерки. Вярвам силно в пазара и съм сигурен, че той е най-доброто, което може да се случи на българските граждани - да функционира добре", отбеляза служебният икономически министър Никола Стоянов.

Той все пак отчита изкривявания на пазара.

"Нормално е - в много други държави в Западна Европа производителите се сдружават и тогава те са равностойни на веригите, с които преговарят. В случая виждаме тази неравнопоставеност и смятаме, че тя води до това да има изкривявания", каза още Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase