Проблемите с достъпа до неотложното или спешно здравеопазване в големи части от страната продължават.  Нова Загора няма звено за неотложна медицинска помощ и хората там са принудени да пътуват 30 км до Сливен или дори за преглед до Стара Загора.

"Ние имаме Спешно отделение, във филиала на Спешната помощ. Проблемът е в неотложната помощ, която общопрактикуващите лекари трябва да осъществяват, те са се насочили към болнично заведение в Сливен. Пациенти идват в Спешното отделение в Нова Загора в рамките на общинската болница. Проблемът идва, когато се прецени, че помощта, която търсят гражданите, не е спешна", уточни кметът на Нова Загора - Галя Захариева пред "България сутрин".

Местната власт се е опитала да изиграе ролята на медиатор между общопрактикуващите лекари и лечебните заведения, но неуспешно. Кметът посочи, че има отказ от личните лекари да организират помежду си практика за нощни смени.

"Неотложната помощ трябва да я решат общопрактикуващите лекари. Предоставено им е и помещение в болницата, но засега то остава празно. Въпрос на организация на общопрактикуващите лекари на територията на общината е. Те да сключат договор с нашата общинска болница или със Спешния център в Сливен. Тогава идва проблемът с кадрите. Нужно е да има екип от лекари, който в малките градове е трудно да бъде сглобен", посочи Захариева.

По думите на бившия здравен министър Мими Виткова претоварването в спешната помощ е заради липсата на неотложна.

"Що за неотложна помощ е на 30 км от Нова Загора до Сливен. Пациентите отиват в Спешната помощ, където настъпва претоварването, побоищата и всичко, на което сме свидетели. МЗ да отговори как е организирана неотложната помощ в страната. Извънболничната помощ е изцяло приватизирана. Тече процес на тотална подмяна на общественото здравеопазване с частно. Частният субект не е елемент от националната сигурност, а здравната система е елемент от нея", посочи Виткова пред Bulgaria ON AIR.

Бившият здравен министър подчерта, че "бедна България готви безплатно най-скъпо платеното образование за Западна Европа и Америка", а щом студентите по медицина завършат, отиват на Терминал 2.

Виткова посочи като проблем и покачващата се възраст на личните лекари и отбеляза, че до 5-10 години заради липсата на достатъчно нови кадри и там ще се отвори огромен проблем.

Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" също е убедена, че политическата нестабилност е една от причините за проблемите в здравеопазването.

Та даде съвет за бързо решаване на проблема -  общопрактикуващите лекари да се обединят в групови практики спешно и да дават на ротационен принцип дежурства, за да се осигури достъпа до неотложна помощ. Убедена е, че по този начин ще намалее агресията към лекарите.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase