Снимка: БГНЕС

Изминалата 2022 и началото на 2023 г. отбелязват високи нива на търсене на кредит. В България виждаме може би най-високите ръстове в близката ни история. Това важи както за бизнес кредитите, така и за домакинствата. Около 15% е ръстът при жилищните заеми и около 10% е средният ръст на системата, свързана с фирмените кредити. Все още обаче не може да се говори за балон на пазара на недвижими имоти.

Още по темата
Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Цветанка Минчева.

По думите ѝ " икономиката на България се представя по-добре от очакваното".

"До известна степен всички бяхме изненадани от представянето ѝ през миналата година. Тя се оказа по-устойчива, независимо от турбуленцията на средата около нас", коментира тя.

Минчева изтъкна, че икономисти са коригирали прогнозите си за БВП в посока нагоре. "Очакванията ни първоначално бяха за 0,8%, а в момента са повишени до 1,3%", поясни тя.

Ръстът на кредитите е продиктуван от много фактори.

"От една страна, е поскъпването, която вдига размера на кредитите. От друга страна, виждаме и компании, които продължават да инвестират в ефективността на своите производства. Особено много са проектите, свързани с преминаване към по-чиста и ефективна енергия. Фактор е и това, че цените остават по-ниски и по-бавно се повишават", каза още Минчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase