Снимка: БГНЕС
fallback

Оранжерийните зеленчуци бележат рекорден ръст в цените. За по-малко от месец някои от тях поскъпнаха с 50% по пазарите и търговските вериги.

Oще по темата
Заради високите разходи много от производителите обявиха нулева година и няма да засаждат оранжериите си, съобщи НОВА.

През последните дни цените на оранжерийните зеленчуци рязко тръгнаха нагоре. По борсите килограм краставици на едро вече струва почти 6 лв., а килограм домати – 3.64 лева на едро. В търговската мрежа ръстът е още по-голям и на сергията цената на краставиците достига 7.50 лв.

Пътят на всеки зеленчук до щанда става все по-труден и по-скъп, казват производителите. Заради ръста при разходите поне половината от оранжериите в страната не са засадени с продукция. В същото време вносът от трети страни като Турция, Албания и Македония поставя производителите в неконкурентна среда, предупреждават от бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

О,Шипка-радефф

преди 1 година

ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЯХ ДА ПРАТЯ ДОМАКИНИТЕ СУТРИН В КАЗАРМАТА ЗА ЕВТИНИ /за без пари / КРАСТАВИЦИ , НО И ТОЯ " ПАЗАР " ГО ЗАКРИХА !

26

Анонимен

преди 1 година

Спри да ги използваш за самозадоволяване и ще свалиш цената !

25

Анонимен

преди 1 година

Оплаквате се, че не са хубави, ама се запитайте честно, вие бихте ли купили меки домати?!? Такива вече леко попреминали? Не нали. Търсите идеално. Еми няма как старите сортове, да са брани преди 10 дена и да са идеални.

fallback