Снимка: БГНЕС

На сеизмичната карта на България териториите на различните региони са планирани от висока степен сеизмична опасност, а в Пловдив сградите се оразмеряват на земетръс от девета степен. Това каза арх. Чавдар Тенев, председател на регионалната колегия на Камарата на архитектите в България.

България не е на пътя на разлома, нанесъл тежките щети при земетресението в Турция. Все пак Пловдив се намира в близост и съответно има влияние от него.

"По отношение на оразмеряването на конструкциите на сградите, и проектантите, и надзорниците, и институциите, които въвеждат сградите в експлоатация, се отнасят изключително дисциплинирано и отговорно. За разлика от положението в Турция, у нас не съществуват такива рискове от апокалиптични картини, каквито видяхме", допълни  арх. Тенев.

Нормите, по които се оразмеряват сградите в България, са изключително строги по отношение на сеизмичната им  осигуреност, особено след земетресението в Стражица, когато сеизмичният правилник е бил променен и изискванията за сигурността - завишени, обясни още той пред БНР

Арх. Тенев определи като добър и контролът по експлоатацията на сградите.

"За новите сгради не се притеснявам, а по-скоро за тези, които са строени преди 20-те години на миналия век. Тогава навлиза като строителен материал стоманобетонът, който е основен фактор за устойчивостта на сградите. Строеното обаче дотогава подлежи на тежки влияния...и особено - незаконните строежи, които при земетресение ще изпадат първи".

Арх. Тенев бе категоричен, че е спокоен за последствията от евентуални рискове, защото особено новите сгради са добре проектирани и добре изпълнени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase