Снимка: БГНЕС

Бизнесът очаква спад на цените на храните. Това стана ясно след среща на работодателските организации с кабинета „Донев”, съобщи Нова.

Разговорите бяха част от инициираните от премиера работни формати за обсъждане на ценообразуването при хранителните стоки .В срещата участваха представители на ръководствата на БСК, ССИ, АИКБ, БТПП, КРИБ, както и членове на служебното правителствo.

Пред журналисти работодателските организации подчертаха, че са в добър диалог със служебната власт и са потвърдили, че за тях е приоритетно влизането на България в Еврозоната от 1 януари 2024 г.

Още по темата

„Това ще подобри бизнес климата, инвестиционния ръст и стандарта на живот на хората”, каза Васил Велев.

„ Има предпоставки и пазарът сам ще доведе дотам, че цените ще тръгнат надолу и то на месечна база в абсолютен размер. Но този процес трябва да се ускори, предвид амбициите за влизане в Еврозоната”, каза Велев.

Той смята, че ще има естествен спад на цените.

„Възникват въпроси защо, след като тарифата за тока е по-ниска през януари, цените не са паднали? Това ще се случи, когато произведените миналия месец стоки, стигнат до магазина. Тоест - през март. Нашият призив е ускоряване на този процес за сметка на печалбите, за да получим резултат навреме и да не забавим влизането в еврозоната”, каза Велев.  

Преди това Цветан Симеонов от БТПП каза, че оценяват високо, че беше удължена мярката за компенсации. „Напомнихме на правителството, че това са компенсации, не помощи. Това са пари, които веднъж са взети от бизнеса за тока. Само че мярката е до края на март и след това трябва да се помисли как да се удължи”, каза Симеонов. Той също обясни, че са настояли да се ускори работата по европейските програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase