Снимка: БГНЕС

Кабинетът махна тавана за заплатите в 17 държавни фирми. Максималната заплата в бордовете и без новата екстра надхвърли 14 000 лева, съобщи Нова Нюз.

Журналистът Таня Петрова следи развитието на Наредбата за публичните предприятия от години. "Става въпрос за дружества, не особено добре управлявани.

Още по темата
Ако се сравнят три варианта на текста - проект, текст и окончателно одобрен, се вижда, че редакциите са довели до премахване на тавана на заплатите в 17 предприятия. Партиите знаят за високите лимити, но никой не ги пипа. Администрацията на Министерски съвет може да отговори чия инициатива е тази промяна", обясни тя.

По думите ѝ възнагражденията стават високи, защото се изчисляват по формула в зависимост от големина на дружеството, активи и размер на печалба. "Тези пари растат винаги когато се вдига минималната работна заплата. Някой трябва да обясни защо е махнат тавана, сред тези 17 предприятия са РВД, БСТ, НКЖИ, Горските предприятия. Като няма таван те какво ще получават?", попита журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase