Снимка: БГНЕС

В рамките на изминалия ден са установени общо 23 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол. Общо 16 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 - с над 1,2 на 1000, други деветима са отказали да бъдат тествани. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирайки междинни резултати към 16:00 ч. днес от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата.

Други 19 водачи били засечени да шофират под въздействие на наркотични вещества или техни аналози, като един е отказал да бъде тестван.

Общо 8360 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 10046 водачи и пътници. Съставени са 1810 фиша и 443 акта за установени административни нарушения, допълват от МВР.

По-рано днес от МВР съобщиха, че двама души са загинали, а 20 са ранени при 16 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, пише БТА.

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) започва национална гражданска инициатива – „Мисия безопасни пътища“. Това съобщи вчера председателят на ИПБ Богдан Милчев. Целта ѝ е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която следващото правителство да бъде принудено да приеме нов закон за движение по пътищата и нова структура за управление на пътищата, обясни Милчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase