Снимка: Bulgaria ON AIR

Отбелязваме Деня на родилната помощ - Бабинден, по стар стил. На много места в България пазят вековни традиции, с които почитат бабите - акушерки, които без медицинско образование са посрещали първи новия живот. Във великотърновското село Обединение орисаха и най-малкия жител - едномесечният Тошко.

В Обединение от незапомнени времена се празнува Бабинден. На празника се отдава почит на бабите, израждали бебетата на селото. Най-възрастните жени разказват спомени за самоуките акушерки.

"Откакто се помним, аз съм на 84 години, все Бабинден се празнува. Много хубаво - с акушерка, с хоро излизат хората и играят. Баба Ганка се казвала акушерката, не е с медицинско образование, при нея се раждали децата, не е имала смъртни случаи", разказа един от жителите на Обединение Мария Ангелова.

И тази година Бабинден бе отпразнувано с шествие, хора и орисване на последното бебе, родено през предходната година.

"По традиция в село Обединение ходим на последното родено бебе през предходната година, оттам – къпем, поливаме доктора за здраве - да изроди много бебетата през новата година", сподели секретарят на НЧ "Мита Стойчева"- Обединение Снежана Йорданова.

Най-младият жител на селото е Тодор Николов, роден на 8 декември.

"Много се радвам и съм благодарен на бабите, които орисаха бебето, да са живи и здрави и дълги години да посещават домовете в селото", коментира бащата на бебето Никола Николов.

През последните години Обединение се подмладява.

"Имаме 18 деца, които ходят на детска градина, имаме ученици има и много млади хора, които се завръщат, купуват си къщи и отглеждат децата си тук", каза кметът Христо Ганев.

Празникът завърши с кулинарна изложба, където чевръстите стопанки показаха баници, сладкиши, пити и различни изкушения.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase