Снимка: БГНЕС
fallback

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени разпоредба от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, която предвижда 120 км/час максимална разрешена скорост за движение по магистрала, съобщиха от съда.

През април 2022 г. тричленен състав на ВАС отмени разпоредбата, тъй като беше открито противоречие между текста от правилника и разпоредбите в закона, който се явява нормативен акт от по-висш ранг. Съгласно Закона за движение по пътищата разрешената максимална скорост на водачи категория „В“ по магистрала е до 140 км/час. Впоследствие обаче Министерският съвет обжалва решението пред касационен състав.

Oще по темата

В случая е налице противоречие между оспорената разпоредба на Правилника и чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, При противоречие между два акта от различна степен се прилага този с по-висок ранг, тоест прилага се законът. В случая обаче се налага изрична отмяна на незаконосъобразния текст, за да не съществуват в правния мир разпоредби, които противоречат на закон и поради това да нарушават правата на гражданите.

Върховните магистрати приемат, че с отмяната ще се осигури яснота и прозрачност по отношение изискванията към гражданите, както и по отношение правата и задълженията им във всеки един конкретен случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 1 година

Хора, Околовръстно като слънце, 3 платна, широко и ново и някъв се размаза на прав участък. Няма значение какво ограничение на скороста сложите. И да ограничите макс скороста на колите на 140, да не могат ФИЗИЧЕСКИ да вдигнат повече ПАК ЩЕ СЕ ТРЕПЯТ. Онзи ден на Цариградско някаква кака с Land Rover Discovery Sport се заби в Шкода фабиа с 20км/ч щото каката се гримира. После Шкодата се бутна в Рено Канго щото чичото не държи спирачката щото "то на равно". ХОРАТА СА ПPOCTИ!

21

Анонимен

преди 1 година

Истината е, че няма култура и толерантност по пътищата. Разни мутреещи се карат като луди, светкат, засичат, камиони изпреварват на баири (където изрично им е забранено) . За капак поне половината от набедените магистрали трудно ще минат и за нормален извънградски път. И да - 140 км предвид всичко гореказано, за нашите условия са много.

20

Истината е ,

преди 1 година

...че големите катастрофи не стават по правите участъци на магистралата,а от глупост , дрога и алкохол! Който шофира редовно знае, че средната скорост е 120км час, а който е с по-бърз и по-мощен автомобил, може да си позволи и отгоре! А на някои зациклили мозъци, все "асфалт паша" им е в мозъка! Вече две години и сто метра не са построили. Ходят да ровят за проби!

fallback