Снимка: БГНЕС

Облаци, слънце и валежи се редуваха през почивните дни. Температурите се понижиха, но все пак остават нормални за сезона.

"Необичайно топлото време ще присъства и тази седмица. Ще има много слънчеви часове. През следващите дни ще бъде по-ветровито. В петък, събота и неделя се очаква обрат в температурите и понижаване на градусите", съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

Днес температурите ще се задържат около 12-13 градуса. Във вторник, сряда и четвъртък температурите ще достигнат на места до 20 градуса.

"Това повишаване на температурите е заради топлия южен въздух, който ще нахлуе в страната и над Балканите. Южният въздух ще изблъска студения, който усетихме през изминалите дни. Необичайно топлото време обърка не само нас - хората, но и растенията и животните", коментира синоптикът.

Очакваното захлаждане в началото на януари не се състоя, припомни Янкова пред Bulgaria ON AIR, затова очакванията според дългосрочната прогноза са за по-студено време.

"Още в събота срещу неделя през нощта вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлуе по-студен въздух, който ще понижи температурите до степен, че ще има превалявания в Предбалкана, в северните райони, не е изключено и в южните части от страната. Валежите ще бъдат примесени със сняг", поясни тя.

Очаква се трайно захлаждане. Още тази нощ вятърът ще се засили, особено в северните райони. "За утре е обявен жълт код в по-голямата част от страната. Поривите му могат да бъдат в интервала между 50 и 70 км/ч. Трябва да сме внимателни", каза Янкова.

Над Балканите преобладава разкъсана облачност, има наличие на слънчеви часове. В крайните северозападни части от Балканския полуостров се очакват повече интензивни превалявания. В Западна и Централна Европа времето е динамично.

"Мъглите и ниската облачност не трябва да ни изненадват. Трайна мъгла ще има в северните райони, по високите части. В планините ще има превалявания от сняг", каза още Янкова.

Днес температурите ще бъдат между 9 и 12 градуса, в София - около 6.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase