"Сурва" отново оживява в Пернишко. В село Кошарево малки и големи сложиха по традиция специалните костюми и причудливи страшни маски, за да изгонят злото и проправят път на доброто.
Подготовката продължава няколко месеца. Облечени с отличителните за селото червени костюми и страшни маски, сурвакарите гонят злото. Тодор е сурвакар от 2-годишен.
"Не мога да кажа кое поколение сурвакар съм, защото този празник е от незапомнени времена в нашето село. Нова е маската тази година, с крила от домашни животни, цяла година се прави, майстори дърводелци, всеки влага частица от себе си", обясни Тодор.
Някои от маските достигат до височина повече от 4 метра.
На "Сурва" особено важна е и подготовката на трапезата.
"Специалното меню е така нареченото вариво – свинско месо с кисело зеле и домашна крушова греяна ракия", обясни Методи.
А тон на сурвакарите дава тъпан.
Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
8
Анонимен
преди 1 година*** сър.
7
Анонимен
преди 1 годинаНародът не случайно е измислил формулировката "Свинско и винско". Братята мюсюлмани не знаят какво изпускат!
6
Анонимен
преди 1 годинаКойто не е опитвал такова вариво, приготвено с месо от домашно прасе и зеле, отгледано в собствена градина, той нищо не знае! но човекът, интервюиран по-горе, е пропуснал да отбележи качествата и на домашното винце, приготвено от мераклия!