Снимка: БГНЕС

Данъчната кампания за 2023 г. започва на 10 януари. Тогава стартира и подаването на декларациите за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция.

В началото на март, след като работодателите подадат данните в приходната агенция, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП.

Още по темата
В нея могат да бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май.

Данъчното облекчение за деца позволява за 2022 г. намаляване на данъчната основа с 6 000 лв. при едно дете до 18 години; 12 000 лв. – при две деца; 18 000 лв. – при три и повече деца. През настоящата кампания може да се ползва и данъчно облекчение за деца с увреждания, с което се намалява данъчната основа с 12 000 лв. за отглеждане на дете с 50 и с над 50 на сто степен на увреждане.

Данъчното облекчение за млади семейства позволява намаляване на данъчната основа с лихвите, платени по първите 100 000 лева от ипотечен кредит за купуване на жилище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase