"И на Консултативния съвет казах, че въпросът с ТЕЦ-овете трябва да се предоговори, защото загубите, ако се затворят централите, ще бъдат за около 3,5 млрд. евро. Това, което ще получим от Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на енергетиката, е 10%, което е около 1,2 млрд. до 1,5 млрд. евро. ГЕРБ се замота с този План за възстановяване. След това "Продължаваме промяната" направиха един план, за който ние научихме от вестниците", каза депутатът от БСП Таско Ерменков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му и двете страни си имат своите вини.

"А колкото до газа - това, което се случва в момента, е, че вместо да транзитираме газ за Турция, Гърция, вместо да печелим от транзит, ние ще внасяме от Турция, ще внасяме от Гърция, ще си купуваме газ от "Боташ". И в крайна сметка ще купим руски газ. Всички тези суапови сделки, които правим, те са възможни само защото руски газ продължава да тече за Унгария и Турция", добави Ерменков в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ние сега, загледани откъде внасяме газ, какво правим, забравяме, че най-сигурният начин да имаш доставки на газ на достъпна цена е да имаш собствен добив. Питам - какво стана с блок "Хан Аспарух", където се говореше, че там ще бъде всичко?! Някой питал ли е тези фирми, които са там, какво са направили, докъде са го докарали? 2019 година е подписан договор между Министерството на енергетиката и една американско-австрийска фирма за проучване на газ по класическия начин в Северозападна България, 3 години оттогава, но все още не са започнали проучванията", подчерта народният представител.

Според него ресурсите на Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" изтичат. И отсече, че няма как да се състави правителство с третия мандат, ако няма тежки компромиси.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase