Снимка: БГНЕС

Медиците от Белодробната болница във Варна излязоха на протест. Задълженията на лечебното заведение са около 800 000 лева за изминалите две години и заради него те са без заплати, а лечебното заведение без ток. На този фон - има сериозен недостиг на болници в малките населени места.

Според зам.-председателя на Българската болична асоциации (ББА) д-р Цветелина Спиридонова, сериозната болнична структура е пред затваряне заради финансов колапс.

"ББА отдавна алармираше, че в контекста на тежка инфлация болничните структури ще фалират. Ние сме от малкото отрасли, при които актуализацията не следва адекватно темпа на инфлация. Ние сме хронично недофинансирани. Това са болници, които са насочени към социално слабата част, а в същото време мениджмънтът им е много труден. Съобразяваш се с общински съвети, всичко е много бавно", коментира  Спиридонова в "България сутрин".

Според нея министърът на здравеопазването може със 100% да увеличи субсидията на общинските болници.

"Все още имаме добри лекари, над тях трябва да стоят кадърни мениджъри. Лекарите и сестрите са преките изпълнители на здравната услуга. Възхитително е някой в момента да заеме поста на министър на здравеопазването. Здравето на българския народ се формира от усилието на всички лекари и сестри, трябва да има баланс в системата. Досега д-р Меджидиев се справя отлично", каза още д-р Спиридонова.

Директорът на Белодробната болница във Варна доц. Христо Ганчев заяви пред Bulgaria ON AIR, че от Министерството на здравеопазването е поискано 100% увеличение на финансовата субсидия.

"Досега се даваха мижави пари, абсолютен недостиг. От Общинския съвет казват, че не сме тяхно предприятие и няма да плащат пари. От МЗ ни казват, че сме общинска организация и парите трябва да идват от тях. Засега туберкулозните болници трябва да преминем към бюджетно заплащане. 12 болни в момента са си по къщите, в болницата е абсолютен студ. Въпросът не е в това дали някой е виновен. Не може да при необходимост от 90 лв. на ден, за един болен да се дават 40-50 лв. Всеки болен носеше загуба от 40 лв. на ден", обясни той.

Д-р Спиридонова говори и за ежегодната кампания, която има за цел да се достигне до най-отдалечените краища на България и до хора, "за които лекарят е като събитие в живота".

"И тази година ББА успя да реализира подобна благотворителна кампания - 1992-ма пациенти от над 15 селища. Над 30% от пациентите, които са прегледани там, в последните две години не са общували с лекар. Има много неосигурени пациенти, които нямат достъп до здравната система. Живеят едва ли не в състояние на бедствие. Чувстваха се притеснени и поласкани, че имат досег до лекар - безкрайно щастливи и благодарни са", посочи зам.-председателят на ББА.

По думите ѝ факторите конкретно за този проблем са комплексни - на първо място това е кадровият дефицит, тъй като лекарите отиват в по-големите градове. На второ място е деструкцията на периферната болнична система - малките болници постепенно затварят.

"Личните лекари не могат да бъдат в 5 села, които са разпръснати по хълмовете в даден регион. Хората се самолекуват. Най-много имат достъп до аптекаря в близка аптека в дадено село", изтъкна д-р Спиридонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase