Снимка: Lessplastic Bulgaria

Започва традиционната кампания за почистване на черноморските ни плажове. На 26 декември на плаж Аркутино и на 28 декември - на територията на Камчийски пясъци. "Чиста Коледа" тази година ще мине под мотото "Морето не е за една ваканция".

Коледната кампания е с фокус опаване на околната среда. Очаква се в акцията да се включат десетки малки и големи доброволци от цялата страна.

"Проблемът със замърсяването на морето е актуална тема не само през лятото. През зимните месеци, макар и пусти откъм туристи, плажове ни са покрити с боклук. Също така, вярвам че е важно е да показваме на най-малките, че това са места и за спорт, отдих, социален живот и трябва да ги пазим чисти. Чистотата на морето е свързана пряко с нашето здраве и това на нашите близки.", обясняват организаторите.

Всички които проявят желание да се включат в двете почиствания - ще присъстват на мястото на събитието облечени в специален коледен дрескод. След приключване на официалната част е предвидено и време за тържествено отчитане на резултатите и награди. Освен това, събитието се превърна и в едно от любимите на детската аудитория - най-малките са едни от най-нетърпеливите да дойдат на заветните дати, дегизирани като Дядо Коледа, Рудолф или джудженца и да се впуснат в морски приключения. “Чистата Коледа” е ценна за децата, тъй като освен че е много забавна за тях, има силен образователен елемент, научават много за морето, растителността и обитателите му, както и да пазят природата.

Освен че е полезно за природата и забавно, събитието "Чистата Коледа" има и много важна комуникационна мисия. Според мониторинга за морски отпадъци на Института по биоразнообразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН през зимата по българските плажове се срещат голям брой отпадъци. Силното вълнение, вятърът, морските течения и локацията на плажа са водещи фактори при замърсяването. Според ИБЕИ-БАН, през последните седмици на година на плаж Аркутино може да открием 289 отпадъка за 100м от плажа, на плаж Алепу - 188 отпадъка / 100м, а на плаж Златна рибка - 110 отпадъка за 100м от плажната ивица.

"Морето и отпадъците си стоят целогодишно. Премахването на отпадъците от околната среда е превантивна мярка, която предотвратява разпадането на пластмасата на труднозабележими малки парченца. Мероприятия като „Чистата Коледа“ имат не само санитарен, но и силен социален акцент. Разпространяването на информация и ангажираността с проблема са първи крачки от решаването му", споделя един от организаторите Никола Бобчев от Lessplastic Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase