Снимка: БГНЕС

Трета година ВиК-Дупница не може да влезе в регионалния оператор "Кюстендилска вода", за което Общинският съвет има решение от юни 2020 год. Същевременно и не може да излезе от регионалната водна асоциация, за което също има последващо решение на местния минипарламент.

В резултат дружеството, което обслужва града и 16-те села на общината, е в практически фалит с натрупани вече 2 млн. лв. задължения.

Влизането в "Кюстендилска вода" за ВиК-Дупница се отложи за пореден път, това трябваше да се реши на заседание на регионалния воден оператор на 20 декември. Заседание обаче няма да има, защото бизнес планът на "Кюстендилска вода" не е приет от КЕВР. Заради честата смяна на правителствата и по други причини административно дружеството е извън управлението и обхвата на "Кюстендилска вода".

Същевременно в Дупница напрежението нараства заради вече изготвения нов закон за ВиК сектора, който предвижда задължително окрупняване на ВиК дружествата по региони, в града готвят и протести. Финансовото състояние на ВиК-Дупница е катастрофално, сметките му са запорирани. Цената на водата не е променяна от повече от 10 години - тя е 1,37 лева за куб. метър, съобщи БНР.

Дружеството трудно ще осигури заплатите на около 90-те служители и екипите по поддръжката и текущите ремонти за Коледа.

На път сме не само да загубим дружеството ВиК, а и самата услуга ВиК, алармират в декларация част от съветниците в Дупница

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase