Снимка: БГНЕС

Днес стартира зимния сезон в Банско, а според служебният министър на туризма Илин Димитров, зимните ни курорти като Банско, Боровец и Пампорово, предлагат "прекрасно съотношение между цена и качество".

Той обясни, че страната има сериозни амбиции няколко ресторанта да успеят да спечелят звезда "Мишлен". Вече била изпратена покана до централата на "Мишлен" да изпратят инструктори в България.

По думите му има кандидати за това, но трябва да се уточнят критериите.

Според Димитров, цените тази година в зимните курорти ще са с 20-30 % по-високи, но туристическият ни продукт остава конкурентоспособен.

Още по темата

Илин Димитров посочи пред БНТ, че каквото е зависело от министерството, е направено. Единственото, което възпрепятства в момента началото на зимния сезон, е липсата на сняг. Банско е чудесно място и без сняг, могат да се разхождат, могат да се наслаждават на кухнята, посочи Димитров. Той добави, че управата на града обмисля да се изгради летище за малки самолети, за да повдигнат качеството на курорта.

2022 г. беше предизвикателна година, трудна, но успешна, каза още служебният министър. В началото на годината, когато възникнаха военните действия, се стреснахме много и очаквахме спад спрямо 2019 г. около 22%. В момента този спад е едноцифрено число – между 8 и 9 %. До края на октомври сме реализирали 5 млрд. лв. приходи в хазната от туризъм, обяви още Димитров.

Имаме 6 746 000 регистрации на туристи. И се забелязва устойчив тренд – българинът продължава да си харесва страната и почива тук. Това е показателно за качеството на продукта ни. Ние сме критични туристи, виждали сме, обикаляме и оставаме в България. Петдесет на 50 са разпределени почивките във вътрешността на страната и по морето, и за съжаление, имаме намаление на чуждестранните туристи, като това се обуславя от геополитическата ситуация, коментира Илин Димитров.

Той заяви, че има сериозен отлив на туристи от руския, украинския, белоруския и немския пазар. Това е отлив на сериозно количество туристи и ще отнеме малко време да наваксаме числата, посочи той. За щастие на всички останали пазари бележим ръстове, каза още министърът на туризма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase