Снимка: БГНЕС/EPA

Агенцията по храните със санкции за производители на българско сирене.

Още по темата
При последната проверка са унищожени над 200 кг продукция с по-висок процент вода от обявения.

А това стана повод браншът да поиска промени в закона за храните, с които българското сирене да стане по-качествено, съобщи Нова.

До недоволството в бранша се стигна след проверки на Асоциация “Активни потребители” през ноември. Тествани са 48 марки сирена. В 35 от тях водата е над 60%, което означава, че не могат да се наричат “Бяло саламурено сирене” или да се продават неопаковани.

Рекордьор е продукт, наречен “свежо сирене без сол” с близо 87% съдържание на вода, на цената от 8.50 лв. за килограм.

За сравнение - почти 3 пъти повече струва сирене, в което нивото на водата е най-ниско - и пада до 50 на сто.

Изследването показва, че цената не винаги означава по-качествено сирене с по-малко вода.

“72%, 75% - такива проценти има, но ако човекът си го е написал на етикета ясно и точно – няма лъжа, няма проблем”, каза Владимир Михайлов от Национална асоциация на млекопреработвателите.

“Последните 3-4 години в България основната измама, свързана със сиренето, е неговото оводняване. Нито достатъчно проби се изследват, нито се изследват показателите, които трябва да се изследват”, каза д-р Сергей Иванов, експерт към Асоциация “Активни потребители”.

От Агенцията за безопасност на храните контрираха:

”Контролът е внезапен, изненадващ и без предупреждение”, категоричен бе зам.-председателят на БАБХ д-р Галя Викьова.

И като доказателство посочиха последната си проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase