Снимка: БГНЕС
fallback

Катастрофиралият край Свиленград автобус е пътувал от Кавала за Бургас. Това каза Бойко Рановски от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

По първоначални данни в него е имало 43 пътници. 18 са ранени, има една жертва.

Рановски обясни, че фирмата, която извършва превоза, е от Бургас. Тя има лиценз.

Катастрофата е станала на мокър път по първоначални данни, предаде bTV. Пробата за алкохол и наркотици на шофьорите е отрицателна, обясни той.

Двама мъже се оказали първи на мястото на тежката катастрофа с автобус, отнела живота на един човек и довела до раняването на много други, връщащи се от екскурзия в Кавала към Бургас.

Кръстьо Буцев и Георги Соладжиев спасявали хора, още преди да дойдат линейките и пожарникарите.

"Пътуваме и някой светеше с фенер срещу нас. Спряхме и видяхме, че в дерето се беше хвърлил автобус", заяви Буцев пред bTV.

"Беше си пропаст - 10-12 метра. Беше ужас. Тъмно. Не можеш да слезеш надолу. Стръмно, тъмно, тръни, дървета", добави Соладжиев.

"Имаше много малки деца, пищяха. Жени: "Моля ви се, помогнете ни".  Спрях веднага колата, насочих фаровете надолу към автобуса. Слагах пострадалите в моята кола да седнат, имаше много наранени хора, с кръв по тях", продължи Буцев.

"Имаше хора със счупени ръце, много наранени. С предното табло на автобуса имаше затисната жена, седалката беше натисната. Тя не беше починалата - нея я видяхме с гръб встрани от автобуса. Затиснатата май е главният екскурзовод. Нея едвам сме я изнесли с носилката нагоре по това стръмно място до линейката. Тя беше много лошо затисната. Благодарение на пожарникарите, заедно с тях разпънахме ламарините, качихме я на носилката и я изнесохме от това стръмно място", разказа още Буцев.

По думите на двамата мъже шофьорът на автобуса също помагал на пострадалите. А освен тях и той, преди да дойдат медицинските лица, пожарникарите и полицаите, там е бил само още човекът, който ги е спрял с фенерчето.

След тежката катастрофа има един загинал. 17 души са в болница - 11 в Хасково, 6 в Харманли.

Кметът на Бургас Димитър Николов коментира тежката катастрофа с бургаския автобус.

"Автобус с бургаска регистрация е катастрофирал на връщане от екскурзия от Кавала. Има ранени и един починал. Събирам информация, за да се опитаме да помогнем. Свързал съм се с болницата в Хасково. Очаквам информация за състоянието на ранените, както и информация от фирмата превозвач. 6 от жените, включително екскурзоводката, са в болницата в Хасково и са настанени в хирургия и ортопедия с наранявания, но няма опасност за живота им, според уверенията на директора на болницата. Има още хора, които в момента се диагностицират в спешното отделение. При необходимост ще изпратим автобус да прибере за Бургас останалите пътници", написа Димитър Николов на страницата си във фейсбук след появилата се информация за катастрофата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Марков

преди 1 година

Там пътя е в лошо състояние. Няма почти никаква маркировка. Вечер при дъжд си е истинско предизвикателство да се шофира там. Ако шофьорът е карал с 80-90 км/ч., ясна е работата. Да, разрешено е да се кара с толкова, но на това място е БЕЗУМИЕ! Жалко за хората! Вина има и стопанисващия пътя, но основната вина е на шофьора!!! Всичко друго е шикалкавене!

27

В основата...2022

преди 1 година

До Анонимен 28.Ти си голям хилипояс. Все Борисов. А ти, а аз , ами останалите? Не сме ли виновни?

26

Анонимен

преди 1 година

Стига сме търсили под вола теле. Казано е в правилника за движението по пътищата - шофьорът е длъжен да се съобразява с пътната обстановка и метеорологичните условия по време на пътуването. Ако се движиш в район със свлачищна дейност е друго. Там изненади винаги има. Но на път със завои и особено при дъжд и сняг, трябва да пълзиш.(и да преценяваш) няма оправдания.

fallback