Снимка: Bulgaria ON AIR

Задава се драстично поскъпване на водата през 2023 г. Най-сериозно поскъпване - с близо 23%, е планирано за Смолян.

Цената на водата в града веднъж вече беше увеличена от 1 октомври. Сега в областта плащат 3,71 лв. за кубик. От 1 януари цената вече става 4,59 лв. Местните хора признават, че цената е прекалено висока и ще им е трудно да се справят.

"Скъпа е, но нямаме друг избор, какво да направим, ако я вдигнат... Без вода не може в днешно време, особено с деца", споделя София Кехайова.

"Засега е скъпа водата, и още като я вдигнат - не е поносимо. Това е прекалено много. Независимо че тук ползват помпажна вода, но е много. За населението на града е много", коментират други граждани.

От ВиК оператора обявиха, че увеличението е включено в бизнес плана на дружеството, който вече е приет от КЕВР. От общината посочиха, че няма как да влияят на цената.

"Ние сме реагирали като решението на водната асоциация, която е за цялата област, ние гласувахме против. Повече от това не виждам какво да реагираме, защото от друга страна, вярно скъпа е водата, но много важно е да я има. Наистина тежест е за всички съграждани", заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

Догодина започва изплащането на заема, който ВиК-Смолян изтегли, за да съфинансира големия воден проект, който се изпълнява в града. Това също е оказало влияние на цената на водата наред с инфлацията, заявиха още от ВиК дружеството.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase