Снимка: БГНЕС

Южното Черноморие може да остане без вода. Търсят се 15 млн. лв. за ремонт на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", предаде БГНЕС.

На редовно заседание на Асоциацията по ВиК, се взе единодушно решение да се предложи на Областния кризисен щаб да бъде обявено частично бедствено положение във ВиК сектора в област Бургас.

Причина за това е, че конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовир "Ясна поляна" е значително компрометирана и поставя пред реален риск част от населените места от област Бургас да останат без качествено водоподаване и преминаване на режим на водата.

Четири от общините са засегнати от проблем с пречиствателна станция "Ясна поляна". Частичното бедствено положение беше обявено, за да могат да се търсят пари от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, с които проблемът да бъде отстранен. Това стана ясно от изказване на областния управител проф. Мария Нейкова.

Още по темата
Бедственото положение е обявено за срок от 1 седмица.

"Пропаднала е конструкция, няколко клетки са извън строя. Но ние можем да подаваме вода към Южното Черноморие, но това няма как да се случи до лятото. Съоръжението е въведено в експлоатация през 1974 година", обяви от своя страна директорът на ВиК Бургас Ганчо Тенев.

Според него конструкцията е започнала да се къса. Тя е под вода, каза той, но вода се подава. Нейкова е възложила извършването на проверки на водата, тъй като е възможно да има отклонения, предвид дефектите.

„Ще поискаме средства от МС. Необходими са 15 млн. лева, за да може да започне ремонта“, каза областният управител. За проблема е съобщено, каза директорът на ВиК. Нейкова обаче контрира, че до този момент в Областна администрация не е било съобщавано за този проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase