Снимка: БГНЕС

Жените, навършили 43 години, имат право на безплатни инвитро процедури.  Това гласи окончателното решение на петчленен състав на Върховния административен съд

Върховните магистрати оставиха в сила решение на тричленен състав на ВАС от 1 юли тази година. С него бяха отменени разпоредби от Правилника на центъра за асистирана репродукция на Център за асистирана репродукция, издаден от министъра на здравеопазването, което налагаше забрана за отпускане на финансиране за извършване на този вид медицински процедури.

По този начин се регламентира допълнителен критерий, съставляващ възрастово ограничение за определяне на лицата за организационно и финансово подпомагане със средства от Центъра за асистирана репродукция, а именно – жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението.

Магистратите приемат също, че при приемането на оспорените разпоредби са допуснати съществени процедурни нарушения в разрез с изискванията на Закона за нормативните актове. Трайна съдебна практика на ВАС е, че това е достатъчно основание за отмяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase