Снимка: БГНЕС

Коледните празници наближават, а с това се увеличават джебчийските кражби във Варна. Крадците в повечето случаи се движат на групи и извършват обирите сутрин или вечер в пиковите часове, когато хората отиват и се прибират от работа, предава БНТ.

Най-често джебчийските кражби се случват в големите търговски центрове, особено преди празничното пазаруване.

Често се случват обири и в превозните средства на градския транспорт, където има голямо струпване на хора. Във Варна джебчийските набези са целогодишно, тъй като градът е курортен и има постоянен поток от туристи.

Гл. инспектор Живко Костадинов от МВР-Варна дава съвети как да се предпазят хората от джебчийските кражби по време на голямото предпразнично пазаруване.

По думите му, джипчийските кражби са един от символите на Варна, тъй като целогодишно в морския град има поток от туристи и транзитно преминаващи граждани.

Той поясни, че от около 10 г. в града има смесен екип обучени полицаи, които познават контингента си. Самите джепчии са опитни, бързо получават информация къде има голям човекопоток. Изглеждат все по-добре, облечени в маркови дрехи. Прикриват лицата си с шалове, големи шапки и са добре обучени да действат ловко - за секунди отварят джобове, портфейли, ципове.

Той посъветва хората, пътуващи в градския транспорт, чантата, която носят да е пред тях и да не го изпускат от очи. Ценностите да са разделени, да не са на едно място, по възможност във вътрешен джоб на раница, чанта и под контрол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase