Снимка: БГНЕС

В процеса на експлоатация на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор, съобщиха от атомната централа.

Не са достигнати стойности, надхвърлящи ограниченията за безопасност в технологичния регламент на блока. Блокът ще бъде спрян при достигане на ограниченията за експлоатация за отстраняване на пропуска.

От централата уточняват, че количеството на пропуска е предмет на непрекъснат контрол, като към момента стойността му е няколкократно по-ниска от съществуващите ограничения.

Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Дейностите по отстраняване на пропуска няма да доведат до промяна в радиационната обстановка на територията на атомната централа.

На 30 октомври се наложи шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде изключен от енергийната система на страната заради технически проблем в охладителната система на генератора. Ден преди това приключи плановият годишен ремонт на блока.  Служебният министър на енергетиката Росен Христов посети централата и заяви, че проблемът е бил технически и не засяга радиационния фон над страната. На 5 ноември блокът отново бе включен.
 

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 2 месеца

затворете всичко , да станем като в Киев , да сме съпричастни

28

Анонимен

преди 2 месеца

Наскоро пак имаше статии,че имало преговори за смяна на горивото.Или искат да ни гръмнат и унищожат,или да ни унищожат енергетиката.Трети вариант няма.

27

Анонимен

преди 2 месеца

Тези пак ли са си правили експерименти да сменят с американско гориво?!Експертите им казаха 1 милион пъти,че ще доведе до аварии!