Снимка: БГНЕС

Родители на деца с диабет след едногодишна битка успяха да се преборят за безплатни сензори за кръвна захар. Те обаче сигнализираха за дискриминационни критерии при отпускането на устройствата.

Лора Стоилова, която е майка на дете с диабет обясни, че са получили успех с изключващия критерий висока кръвна захар, но този критерий е променен само за децата до 18-годишна възраст.

"Възрастен човек, около месец, месец и половина трябва да държи кръвна захар среднодневно над 12, за да има възможност да кандидатства. Това трябва да се промени", коментира Лора Стоилова в "България сутрин".

Тя обясни и как функционира самият сензор: Поставя се по тялото и дава информация за кръвната захар всяка една минута. Лекарите успяха да коригират лечението на сина ми с информацията, която получават от сензора. Това спестява около 3500 убождания в рамките на една година за проверка на кръвната захар. А инсулиновите помпи, които допълват сензорите за кръвна захар, спестяват около 4000 убождания за поставяне на инсулин в рамките на година.

Оказва се обаче, че не всички сензори са налични на българския пазар, но надеждата на родителите е с времето това да се промени. Друг проблем е малкият брой специализирани лекарски комисии, които за възрастните са само в София и Варна. Родителите се надяват да бъде увеличен броят на детските ендокринолози, за да може всяко дете да има навременна помощ.

"Това е една от нашите малки победи. За да се класират децата за използване на сензорите, ние изкуствено трябваше да тровим нашите деца, което е абсурдно. Комисията за защита от дискриминация се самосезира след нашето отворено писмо. За съжаление, все още остава критерият възраст", каза на свой ред пред Bulgaria ON AIR Димитър Димитров, който също е родител на дете с диабет.

"Нашите дечица имат избор от сензори, които помагат на децата да израснат максимално здрави. Не е само фактът да имат достъп до сензорите. Следим новостите в развитите държави. Това е постоянен процес. Игличките за поставяне на инсулин с писалки също са сериозен консуматив, без който не може", посочи още той.

Димитров се обърна към родителите с думите, че това е състояние, което помага на вас и вашите деца. Ако човек поддържа добър контрол, това помага на децата да са много по-дисциплинирани, категоричен е той.

"Диабетът е начин на живот. При добър контрол нашите деца ще бъдат нормални членове на обществото ни и ще бъдат здрави", подчерта Лора Стоилова.


 

Коментари Напиши коментар

2

Albi

преди 2 месеца

Толкова се окраде, а няма средства за модернизиране. Още повече, не знам колко са скъпи тези сензори, но дават по-голям контрол, от там по-малко усложнения. В бъдеще ще се спестят немалко пари и диабетиците ще имат по - качествен живот(без усложненията). Тия спестени пари може да ги излапкат от касата. Но няма да стане веднага, алчниците искат кеш на момента.

1

Анонимен

преди 2 месеца

м да тези възрасни хора коуто изградиха всичко това което имате сега те нямат нужда от глезотий. Дайте им по 10лв за Коледа и всичко е точно, така ли бе пумияри управляващи а те си вземат големите бонуси и 13 заплати. Кръвопийци живеещи на гърба на народа. Събудете се офце и да изринем тези пумиярии