Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2023 г. предстои прекрасен имотен пазар. Той ще е по-спокоен, с по-голям избор на имоти, по-малко компромиси по отношение на купувача, арена на професионалисти – що се отнася до брокерите. Лесните сделки свършиха, сега е моментът някои брокери да се преориентират в друго поприще. Това заяви Анжелина Добрева, мениджър „Развитие“ на агенция за недвижими имоти RealNet, в подкаста Имот: Взет или нает с водещ Снежана Стойчева.

„Изминалите години ни научиха да правим по-лесни сделки и по-лесно да се случват нещата. На по-заден план отиде професионализмът на брокера“, коментира Добрева. Според нея годините са били лесни, но оттук нататък брокерите трябва да стават малко по-професионални в работата си.

По думите й водещите изисквания за брокерите включват морал, изградена ценностна система, добри комуникационни умения, търпение, инициативност. „След това идват професионалните умения и качества, които се учат и упражняват ежедневно“, отбеляза тя.

"Не мога да приема брокер, който на всяка дума казва „няма проблеми“… и разбира от всичко“, допълни тя.

Експертът посочи, че брокерите трябва да се фокусират повече върху действията, не само върху думите. Тя изтъкна, че те трябва да имат индивидуално отношение към всеки клиент - да се опитват "да влязат в неговите обувки".

Според Добрева на клиентите не трябва да се гледа като на хората, които ще дадат парите, а като на хората, от които ще дойдат препоръки.  

"Богатството на един брокер са неговите препоръки, а не е крайната цел парите. Парите идват сами, когато имаш много препоръки“, категорична е тя.

Добрева изрази мнение, че за повишаване на доверието в сектора са необходими усилия от страна на ангажираните в него – правила за работа, работни стандарти, етични кодекси – както и регламенти от страна на държавата.

Според госта правилният момент за покупка на имотния пазар зависи от самия човек. „Всеки купува, когато е дошъл неговият момент“, коментира тя и добави, че водещото на пазара е промяната на семейното положение, а то не зависи от цените.

Целия разговор слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase