Снимка: БГНЕС

Наближава "черния петък" в последния уикенд на ноември, който е особено чакан покрай кризата и инфлацията. Очаква се цените на стоките да бъдат намалени, а според изпълнителния директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов, конкуренцията в този период от годината е много голяма.

По думите му, търговец, който не съумее да предложи някакво намаление, някаква кампания, най-вероятно няма да продава.

"Този период на намаленията започна да се увеличава. Преди десетина години говорехме само за един ден намаления, после за "черен уикенд", след това целият месец стана месец на намаленията. Виждаме, че много търговци започнаха по-рано да обявяват кампаниите си. Не могат да дочакат "черния петък"", обясни той пред БНР.

Дори да има измамни практики, потребителите лесно могат да ги неутрализират, ако отделят малко повече време да проучват пазара, категоричен е Николов.

Още по темата

"Трябва да се научим не да ходим на лов за намаления, на лов за проценти, когато дойде кампанията, а просто да гледаме цените и да сравняваме – както между отделните търговци, така и във времето назад."

Богомил Николов съветва "да си съставим списък на желанията" и да знаем какво точно искаме да си купим, като следим въпросните продукти, които са ни важни.

"Ние също имаме домашно като потребители. Не трябва да ходим неподготвени и да си даваме парите."

Големите надписи за намаления във физическите магазини целят да привлекат купувача да премине прага на магазина, "пък там вече  каквото стане", отбеляза още Николов.

Той определя "всякакви намаления от порядъка на 50-60-70-80%" като фантастика.

"Реалните намаления са в порядъка на 10-20 до максимум 30%. Всичко нагоре е просто търговски трик, който иска да ни привлече на мястото за търговия."

Богомил Николов обясни, че има търговци, които вдигат цените повече от 30 дни преди "черния петък" и разчитат, че като дойде, ще могат да покажат 50 или 60% намаление, "просто защото са си удвоявали цените преди това и то напълно законно".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase