Снимка: БГНЕС
fallback

Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане. Това бяха най-засегнатите браншове. Едва от пролетта сме ползвали мярката без ограничение. Искаме с удължаването на бюджета и тя да продължи и след 31 декември.

Oще по темата
Това заяви пред Нова Нюз председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов

"Имаме 30% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите ни са три пъти повече, а токът 2,5 пъти спрямо 2019 г. Може да се вкара удължаването на мярката чрез преходни и заключителни разпоредби", обясни Алибегов.

По думите му минималният осигурителен праг в бранша е 800 лева след намаляването на ставката. "7% от намалената ставка се връща чрез данък печалба", разкри той.

Според икономиста Георги Вулджев намаленото ДДС спокойно може да бъде удължено. "Не повече от 200 млн. ще струва удължението на мярката. Фискалната тежест е нищожна, въпреки че имаме бюджетен дефицит. Може да се предотврати и ръст на безработицата. Пониженото ДДС е нетен плюс за бюджета и поддържа заетостта. Стабилизирането на дефицита трябва да е от страна на разходите", коментира той. И допълни, че очаква да бъде продължено изпълнението на настоящия бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Цар Иван Владислав

преди 1 година

"7% от намалената ставка се връща чрез данък печалба"-? Вместо да говори глупости тоя, да беше свалил цените! Защото ДДС е косвен данък и се заплаща от крайния потребител-механизма е такъв! Данък печалба-10% е корпоративен данък-пряк данък в/у положителния финансов резултат след преобразуване и нямат нищо общо двата, камо ли да се компенсират взаимно!? Явно ресторантьорчето някой му шушне некадърно! От 20% на 9% им свалиха ДДС- свалиха ли цените поне с 5%?

70

Веселен

преди 1 година

По морето цацата я продават по 40лв/кг, бирата е 4.50 лв, гадните бланширани картофи са по 4.50лв също.Храни и лекарства да се облагат с 20%, а кръчмите, които плащат минималното на персонала да имат 9% ДДС не е допустимо.БЕЗ КРЪЧМИ МОЖЕМ.Да си болен, да не можеш да работиш и за това да бъдеш НАКАЗАН с 20% ДДС е недопустимо.

69

Дедо

преди 1 година

Тая мазна косица и с педалsката диадемка пак изпълзе...И на снимка тоя мирише на мазно и нечистоплътно...

fallback