Снимка: БГНЕС

10 ноември 1989 г. е една от датите белязали най- новата ни история и вече 33 години предизвиква спорове между политиците и обществеността, каза в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Според него датата за някой е началото на демокрацията, за други е преврат във върхушката на БСП.

"Вятърът на промяната принуди червените велможи у нас да прегрупират приоритети си, падането на Берлинската стена ги принуди веднага да превърнат политическата си власт в икономическа. За прикритие на този план БКП се опита да употреби мечтата на милионите българи, които очакваха демокрацията след падането на комунизма, но последвалите събития не позволиха на БКП да изпълни бързо и безпроблемно своите замисли", каза Христов.

Той припомни, че само за дни на 7 декември 1989 г. беше учреден СДС, който твърдо застана срещу комунистическата партия и започна битката за истинската демокрация

"10 ноември не поставя началото на демокрация, но тази дата отприщи необратими процеси на прехода. СДС постави България на пътя на демокрацията, започна разграждането на тоталитарната система и реформирането на държавата, но ние загубихме цели 7 години, в които два пъти ни управляваше БСП, наследник на БКП и ни доведе до тежки кризи", каза Христов.

"Младата ни демокрация премина през не малко трудности, постигнахме много, но не достатъчно, за да разсечем веднъж завинаги мрежите на комунистическото наследство. 10 ноември трябва да се помни но не и да се празнува", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase