Снимка: Творчески колектив "На улицата"

Емблематичната за Стара Загора улица "Св. Княз Борис" ще остане с паваж.

След среща на представители на Творческия колектив "На улицата" с кмета Живко Тодоров, в която участва и арх. Младен Иванов, главен архитект на града, беше постигнато съгласие, че в отсечката на прословутата улица "Св. Княз Борис", между "Цар Иван Шишман" и "Руски", платното да бъде изпълнено отново изцяло с павета - а не с асфалт (както беше предвидено в текущия проект). Обсъжда се павиране и на съседни улици - за създаване на нова атмосфера на мястото. И в останалите части на улицата паважът частично са запазва - както предвижда досегашният проект.

Това е конкретен резултат от срещата - по предложение на кмета Тодоров. По негова идея се предвиждат и артистични градоустройствени намеси в зоната на Пазара и по улица "Сава Силов". Предвижда се засаждане на нови дървета от вида на рожковите - които придаваха на улицата неповторим вид, но бяха отсечени заради лошо състояние.   

До това решение се стигна, след като в града имаше оригинални форми на протест по повод премахването на паважа и дърветата.

Парти за сбогуване с паветата - така бяха кръстили протеста си старозагорци. На пясъка в ремонтирания участък се появи и импровизиран плаж с шезлонги, а още преди това отстранените павета се бяха сдобили с очи и надпис "накъде". Преди това пък имаше маратон на четене.

Междувременно, отсечени дървета бяха превърнати от граждани в нетрадиционни саксии за цветя, а една сутрин дънерите осъмнаха с гравирани стихове на старозагорски поети.   

Коментари Напиши коментар

10

Ттт

преди 3 месеца

Пак ли бе?Ами да бъде още по автентично да я оставим на кал

9

аз

преди 3 месеца

Да не живееш на павирана улица. Шум и прах. Ако тези които настояват да се запазят павета живееха на тази улица щяха лично да се качат да карат валяка с цел да се махнат паветата.

8

Анонимен

преди 3 месеца

Да вземат пример от София и да асфалтират, та после да могат да правят ремонт, след това ремонт на ремонта, след това ремонт на ремонта на ремонта и така всяка година! Така се въртят пари!