Снимка: БГНЕС
fallback

Ако държавата не беше на място на време, щяхме днес да говорим за загубени човешки животи. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента за дейността на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет във връзка с наводнените села в Пловдивска област през септември тази година.

„В този ден бяхме изправени пред огромно бедствие като в първите часове, когато се случваха наводненията в трите най-пострадали села, аз бях там. Бяха спасени над 20 човека, чийто живот беше непосредствено застрашен. Те бяха извозени с лодки и хеликоптери“, отчете министърът.

Той акцентира и на дейността на доброволците.

„Много граждани се включиха и това е начинът, защото само така можем да се справим с такова бедствие – държава и граждани“, коментира Демерджиев.

Той припомни, че на трите общини бяха отпуснати средства за възстановяване на щетите – разходи по почистване, за възстановяване на инфраструктурата, а до края на годината има готовност да бъдат отпуснати пълните суми.

Има готовност и за подпомагане на хората, ако нямат застраховка.

„На място са осигурени фургони, за да могат хората да изкарат зимата, някои вече са заети, фургоните са нови и са оборудвани изцяло с всичко нужно, за да изкарат зимата там. Имаме готовност да доставим и още“, отбеляза министърът.

„До този момент очакваните размери на щетите по отношение на Карлово, Калояново и Марица са малко над 60 милиона, като МРРБ, МОСВ, МВР са планирали да отделят средства и Комисията за възстановяване и подпомагане да допълни нужната сума“, каза той.

Демерджиев призна, че има неизплатени около 2 милиона лева за тежката техника, но се очаква около 10-15 ноември да се проведе следващото заседание на Комисията и да бъдат отпуснати тези средства.

„Оценяваме усилията на тези хора, както и на всички доброволци. Доброволците идваха много в почивните дни и много по-малко в работни дни, което създаваше затрудения да се предвиди колко техника ще е нужна. Военните, които все още са там, се изпращат там поетапно, защото голяма част от тях са ангажирани с охраната на границата, отделно имат учения по линията на НАТО“, каза той.

По думите му това е най-масивното присъствие на техника и хора по отношение на подобно бедствие.

„Хората на място посочиха, че причината за бедствието освен падналото голямо количество дъжд, е и незаконна сеч и тече проверка по тези сигнали“, отбеляза още Демерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Бай Ментор

преди 1 година

Да ги плаща кмета , който си играе на главен секач в Балкана!

4

До 3

преди 1 година

500 000 000 лв!

3

Анонимен

преди 1 година

А за украинците колко пари сме похарчили до сега?

fallback