Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работещите в ЦСМП излизат на национален протест за достойно заплащане

Днес пред Министерството на здравеопазването в София ще се проведе национален протест на лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна.

Поводът за недоволството е свързан с ниските трудови възнаграждения, които получават медиците.

 В началото на месеца служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев съобщи, че са осигурени допълнителни средства по бюджета на министерството за 2022 г. за изплащане на възнаграждения за служителите на регионалните здравни инспекции за месец октомври, припомня БГНЕС.

Тогава той информира, че средният размер на допълнителното възнаграждение е 600 лева. Лекарите ще бъдат компенсирани с 600 лв. месечно, фелдшерите – 400 лв., медицинските сестри – 360 лв., парамедиците – 170 лв., шофьорите на линейки – 150 лв., санитарите – 120 лв.

Също така, на 19 октомври – Деня на българския лекар, ще бъдат връчени традиционните награди на Български лекарски съюз за принос в медицината и обявено името на носителя на голямата награда "Лекар на годината 2022".

Тази година ръководството на БЛС реши да прегърне една от най-благородните каузи у нас – "Българската коледа" и да призове всички гости и участници в официалната церемония по връчването на наградите, която ще се проведе в Националния исторически музей, да се включат в благотворителната инициатива.

"Българската Коледа" е благотворителна инициатива на президента на Република България за подпомагане на тежко болни деца, която се провежда неизменно от 2003 година до сега. "Ние, лекарите, помагаме ежедневно като лечители, но искаме да дадем пример за съпричастност и човещина, и затова ще поканим гостите на церемонията да се включат в благотворителната инициатива",заяви д-р Иван Маджаров.

Всички набрани средства по време на церемонията ще бъдат дарени на "Българската Коледа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase