Снимка: БГНЕС

Мъж, представил се за американски гражданин измамил жени в област Пловдив. Жертвите са били въвлечени в престъпна схема в онлайн платформи за социална комуникация, съобщават от пресцентъра на областната дирекция на МВР в града.

Мъжът се представил като човек със значително материално и финансово състояние, а диалогът се случвал  чрез програма за безплатен превод на чужди езици. С комплименти, обещание за сериозна връзка и предложение за брак, жените, заблудени от събеседника си и внесли общо над 20 хиляди лева в посочена от него банкова сметка. Предлогът бил да се освободи от мито изпратен им скъп подарък.

Вчера е проведена спецакция, при която бил арестуван заподозрян като участник младеж на 20 години, от Великотърновска област.

От адреса му е иззета цялата сума, получена по банков път от двете жени, на които са възстановени парите.

Конфискувани са и компютърни конфигурации, мобилни телефони и СИМ карти, банкови карти и други веществени доказателства.

Допълнително е открито и наркотично вещество, реагирало на полевия тест на амфетамин. Документирането на случая продължава, съобразно указанията на наблюдаващия районен прокурор. Проверяват се и добити в процеса на работата данни и за други пострадали жени от цялата страна.

Води се досъдебно производство в отдел "Икономическа полиция".

Преди дни от Районна прокуратура - Пловдив съобщиха за друг вид измама чрез интернет. При нея двойка, която живее на семейни начала, измами други две семейства, свои близки приятели, и изтегли на тяхно име банкови кредити за 90 хиляди лева. Под предлог, че ще им изработят фотоколажи, жертвите са позволили на обвиняемите да снимат лицата им и да направят копие на личните им карти, припомня БТА.

От полицията предупреждават хората да бъдат изключително внимателни при осъществяване на контактите си в интернет, особено когато става дума за изпращане на пари под различен предлог.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase