Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати настойчива препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в която настоява в кратък срок да бъде изготвен задълбочен анализ на проблемите в работата на ТЕЛК/НЕЛК.

Омбудсманът иска спешни мерки, с които да се ускори медицинската експертиза на територията на цялата страна и да не се допуска прекъсване, което нарушава социалните права на хората с увреждания.

"Бих искала да посоча също необходимостта от засилване на контрола относно спазване на морално-етичните норми в отношението на членовете и техническия персонал на комисиите към пациентите, в това число относно регламентиране на морално-етични правила за работещите в органите на медицинската експертиза и засилен контрол върху тяхното спазване от страна на работодатели и контролни органи", категорична е Ковачева.

Поводът за препоръката са множеството жалби заради зачестили случаи на забавяне на експертизата и/или определянето на по-нисък процент вид и степен на увреждания и потребност от чужда помощ, особено при деца.

Ковачева припомня, че проблемите в дейността на ТЕЛК и НЕЛК, включително за забавяне на експертизата, са поставяни многократно от нея пред компетентните органи и институции, но за съжаление, въпреки приетите изменения в законовата и подзаконовата нормативна уредба, която има отношение към медицинската експертиза, все още кадровият недостиг в ТЕЛК не е преодолян и въпреки голямата натовареност, не се разкриват нови комисии.

"Недостигът на специалисти по педиатрия, които да участват при експертизата, е сред основните причини за забавяне освидетелстването и преосвидетелстването от ТЕЛК при деца до 16 години. Следва да се има предвид, че в някои области на страната забавянето е значително и нерядко надминава година от подаване на документите. Забавянето на експертизата и невъзможността хората с увреждания, в това число деца и техните родители, да ползват своевременно права, произтичащи от определен процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, нарушава права на тази силно уязвима група, която според основния закон се намира под особената закрила на държавата и обществото“, посочва общественият защитник.

Омбудсманът обръща внимание на факта, че експертизата се забавя в случаите на обжалване, при които НЕЛК понякога неколкократно отменя и връща експертните решения на ТЕЛК за ново произнасяне. Така до постановяване на окончателно експертно решение и влизането му в сила гражданите са лишени от възможност да ползват свои права.

Тя обръща внимание и върху формалното провеждане на експертизата - без преглед и задълбочено разглеждане на представените медицински документи, което нерядко става причина за ощетяване на лицата и последващо обжалване на експертните решения на ТЕЛК пред НЕЛК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase