Снимка: Bulgaria ON AIR

Кръговото кръстовище в Шумен, където 18-годишен уби с джипа си 22-годишна жена на 28 септември, не е регламентирано и не е съобразено със законовите изисквания. Това установиха експерти от Европейския център за транспортни политики при проверка на място.

18-годишният младеж е под домашен арест, след като първо полевият тест показа употреба на наркотици, но кръвната проба беше отрицателна. А след като джипът на момчето беше опожарен от неизвестни пред местното полицейско управление, се засилват съмненията за "чадър" над шофьора.

"В самото кръгово кръстовище има знаци, които могат да ви вкарат в насрещното, и то съвсем легално да ви вкарат в насрещното, без има какво да ви каже, че не трябва да не влизате там", алармира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Още по темата

Според пътните експерти мястото не е подходящо за кръстовище с кръгово движение.

"Аз бих насърчила общината по-скоро да си преразгледа решението за това кръстовище и да го приведе в нормативна годност. Кой го е съгласува, това не е моя работа. На тяхната съвест обаче ще тежи, това което се случва на това кръстовище", каза още Русинова.

Близките на загиналата при катастрофата 22-годишна жена също присъстваха на проверката. И призоваха за контрол и създаване на условия за пътна безопасност.

"Въпросът е принципен - ако има нарушение, то трябва да бъде разкрито; ако всичко е регламентирано, трябва да бъде потвърдено. Въпросът е кой по какъв начин от страна на институциите ще се отнесе в случая, за да стигнем до заключението, което е нужно на всички нас", коментира бащата на загиналата Светомира - Анатолий Станчев.

Предстои изготвяне на становище, което ще бъде входирано и до Общински съвет. А на 24 октомври предстои провеждането на протестен митинг с искане на справедливо наказание.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase