Снимка: БГНЕС
fallback

Цените на стоки и услуги в страната стават все по-високи, но според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стокови борси и тържищата, в момента има всички условия да падне цената на олиото.

Причината е, че реколтата на слънчоглед е много добра в страната. По думите му, реколтата надминава 2 млн. тона, макар, че все още не е прибрана цялата.

Oще по темата

"Прогнозата е много добра. Преработвателният сектор ни е много развит. Сега наблюдаваме едно задържане на цените заради страховете какво ще стане зимата. На европейския пазар близо 1000 евро (на тон - б.р.) падна цената след пиковите ѝ стойности през май. Сега има равнища под 1300 долара за тон, на борсата в Ротердам, което по-ниско от началото на януари 2022 г.", уточни Иванов пред БНР

Той коментира и цените на зеленчуците, като изтъкна по-ниската цена на зелето тази есен - заради по-добрата реколта от миналогодишната:

"Доматите в момента са 9% над равнището от миналата година. Имаше и дефицит, особено в полското производство на домати".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Клозет

преди 1 година

Да кажа само на експерта, че цената на олиото падна с повече от лев за месец. Очаквам да стане отново 3-4 кинта.

18

До бай ламби

преди 1 година

Ами в крайната цена на олиото влизат много неща, една от които е изкупната цена на слънчогледа. Поскъпна тока, поскъпна и бензина и дизела, само това е достатъчно олиото да се продава по-скъпо от преди

17

бай Ламби

преди 1 година

Към днешна дата изкупната цена на слънчогледовото семе е 1000лв. за тон.През изминалите години при същата изкупна цена на слънчогледа олиото се продаваше около 2,50 лева за литър.Защо сега цената му се върти около 4 лева за литър?

fallback