Снимка: Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"
fallback

Академичната учебна година във Великотърновския университет беше открита в присъствието на стотици студенти. Пред паметника на светите братя Кирил и Методий преподавателите и гостите на тържеството поздравиха първокурсниците, които положиха академична клетва.

„Щастлив съм да открия тази учебна година сред такова студентско море“, каза в приветствието си ректорът на университета проф. Христо Бонджолов, цитиран от БТА.

Той припомни, че на паметната плоча на университета е изписана една далечна година -1371, времето на Търновската книжовна школа, която е пръскала светлина и просвещение за българите в Златния век на българската култура. Великотърновският университет е продължител на тази вековна традиция, каза ректорът и подчерта, че първокурсниците ще бъдат випускът, с който университетът ще отбележи своята 60-годишнина.

Той изрази надежда, че учебната година ще бъде присъствена с нормален учебен процес и уточни, че през последните месеци са модернизирани 10 аудитории, които ще дадат възможност за съвременни образователни форми.

Със своето развитие, като обучение и научно-изследователска дейност, Великотърновският университет се нарежда сред най-престижните и най-авторитетните образователни и научни институции, едно от най-елитните и най-желани места от младите хора, които търсят образование за успешна реализация, каза в своето приветствие Весела Лечева, служебен министър на младежта и спорта.

Сред гостите на тържеството бяха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов и неговите заместници, областният управител Георги Гугучков, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и други представители на институции.

Преди ритуалния звън на университетската камбана, Великотърновският митрополит Григорий отслужи празничен благослов.

Над 4400 първокурсници приема Великотърновският университет през учебната 2022-2023 година в бакалавърски, магистърски, докторантски и специализантски форми на обучение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Вече

преди 1 година

Пародия на университет.

fallback